Wildtrack
Invitaţi şi călătoriile lor
Propuneri de vacanţă
by Alin Totorean

Mongolia – Ceaiul mongol

           Dimineaţa devreme, în apropiere de Bayandelger, Oyuna aprinde focul pentru o nouă porţie de suutei tsai. Acesta este primul lucru pe care îl face zilnic fiecare mongolă. Într-un vas mare de 6-8 litri cu apă clocotită, pune plantele mărunţite. Este preferat ceaiul verde produs în fostele ţări sovietice din Asia Centrală. Când apa se colorează, adaugă sare şi apoi lapte. După care ia ceai din vas, cât încă e pe foc, cu un ibric şi îl toarnă apoi la loc, în cascadă. Cu cât înălţimea de la care se toarnă este mai mare, cu atât spuma formată e mai abundentă şi gustul mai bun. Treaba cu turnatul se repetă de vreo sută de ori. Apoi ceaiul e gata. La final, în semn de mulţumire, aruncă în cele patru zări şi spre cer câţiva stropi pentru Buddha.

Ceaiul mongol
deschide
           Ceaiul se consumă foarte fierbinte. Păstrat în termosuri, el se alătură în mod fericit preparatelor tradiţionale foarte grase. De sărbători, reţeta clasică poate suferi modificări. Se prăjesc bucăţi de aaruul (brânză uscată) şi orez sau mei în grăsime de oaie. Toate se pun la fiert, împreună cu ingredientele standard. Această variantă – numită hiitsei tsai – se dă în primul rând celor obosiţi sau suferinzi.
Am străbătut pe jos, cu rucsacul în spate, 500 km prin Mongolia Centrală. Este de neconceput să nu găseşti ceai într-un ger.
N.A.: ger = iurta mongolă
Ceaiul mongol
deschide

(text apărut în National Geographic, octombrie 2003)