Wildtrack
Invitaţi şi călătoriile lor
Propuneri de vacanţă
by Alin Totorean

Mongolia – Iurta mongolă

           Mongolia... la mijloc de mai.
           Iarna abia a rămas în urmă, deşi mai sunt posibile unele răbufniri. Temperaturi negative şi ninsori pot apărea chiar şi în timpul verii. Pe drumurile din stepă sau dintre munţi, traficul a devenit ceva mai intens. A început migraţia de primăvară a nomazilor mongoli şi deseori întâlneşti mici căruţe pe două roţi, trase de iaci sau maşini de teren cu remorcă. Mongolii îşi transportă „gospodăria”, căutând un loc propice de păşunat pentru turmele de animale.

           Odată ales locul, după descărcarea bagajelor, începe construcţia iurtei. Fiecare membru al familiei îşi aduce contribuţia, după posibilităţi. Familiile fiind numeroase, treaba merge repede. Ger-ul, denumirea mongolă a iurtei, este un cort circular. Cu patru-şase metri în diametru şi cu înălţimea în vârf de aproximativ trei metri, „casa” tradiţională a mongolilor este alcătuită dintr-un schelet de lemn acoperit cu pâslă şi pânză. Dar până la faza finală – momentul în care întreaga familie se va putea instala în noua locuinţă – există câteva etape foarte bine stabilite care trebuie urmate pentru ridicarea iurtei.

Bijapur
deschide

Bijapur
deschide

           De obicei, fiecare familie se aşează pe lângă un râu. Copiii merg să aducă apă iar femeile spală mobilierul şi celelalte părţi lemnoase ale iurtei. Se alege un loc drept şi, pentru început, sunt aşezate lădiţele pentru haine şi diversele lucruri. În jurul acestora se ridică peretele circular – un grilaj de lemn, din mai multe bucăţi îmbinate cu sfoară. Peretele se inchide prin montarea uşii, amplasată întotdeauna spre sud. Uşa poate fi simplă sau frumos decorată cu diverse motive tradiţionale.
           Se asamblează cei doi stâlpi centrali, de susţinere, împreună cu o roată din lemn, după care se ridică întreg ansamblul. Cu câţiva pari aşezaţi din direcţii opuse, între scheletul lateral şi formaţiunea centrală, se fixează viitorul vârf al iurtei. Se continuă montarea tuturor parilor, în număr de aproximativ 60. În final, şarpanta va arăta precum spiţele unei roţi de bicicletă. Bijapur
deschide

Bijapur
deschide
Bijapur
deschide

Bijapur
deschide

deschide

           Scheletul de lemn e gata. Acesta este acoperit cu un strat de pânză, urmat de un înveliş de pâslă alcătuit din mai multe bucăţi. Peste acesta se aşează un alt strat de pânză, ceva mai groasă. Tot acest înveliş textil e legat cu frânghii, pe mai multe direcţii. Toate îmbinările dintre diversele părţi componente se fac prin legare cu sfoară sau fâşii subţiri de piele. Nu există nicio fundaţie, totul sprijinindu-se direct pe sol.
           Construcţia iurtei durează aproximativ o oră şi jumătate. Demontatul merge ceva mai repede...